Ce inseamna SEO

Notiunea de SEO a aparut prin anii 90, reprezentand o abreviere de la Search Engine Optimization, adica: optimizarea pentru motoarele de cautare. In acelasi timp, aceeasi abreviere se refera si la persoanele care practica aceasta „meserie”. In epoca timpurie a Internetului, atunci cand existau doar „cateva” site-uri in total (de fapt cateva milioane, fata de cele peste 20 miliarde, estimate in prezent) – au aparut si motoarele de cautare, care, desi deloc sofisticate – indexau destul de bine continutul de pe web si constituiau un punct de pornire al navigarii, prin aceasta reprezentand o sursa importanta de trafic pentru site-urile web. Tot atunci specialistii si-au dat seama de necesitatea unui control constient in procesul de crestere a vizibilitatii in motoarele de cautare, si acest fapt a dat nastere unei noi stiinte: SEO – optimizarea pentru motoarele de cautare, care are drept scop marirea traficului calitativ al unui site. 

 Aceasta „industrie” relativ noua implica un set de operatii efectuate de echipa de promovare in sensul cresterii pozitiilor unui site web in lista de rezultate ale cautarilor, pentru anumite cuvinte sau expresii cheie, interesante si relevante din punctul de vedere al afacerii respective. In acest mod, afacerea respectiva capata o vizibilitate online imbunatatita. 

Aceasta are loc prin controlul si ameliorarea „criteriilor de rank-are”, adica a factorilor care, luati la un loc si analizati de algoritmul de cautare – duc la pozitionarea mai buna in paginile cu rezultate. In functie de aceste criterii, SEO poate fi de doua tipuri: 

  • Optimizarea interna (on-site optimization) – masurile de promovare sunt aplicate nemijlocit site-ului in cauza si depind, dar mai ales pot fi influentate numai de catre echipa de SEO. Drept exemple pot servi: scrierea cu atentie a titlurilor si descrierilor, eliminarea erorilor, imbunatatirea vitezei de incarcare, prelucrarea imaginilor, optimizarea structurii de adrese URL si de legaturi interne, folosirea cu moderatie a reclamelor etc. In ansamblu – ameliorarea experientei vizitatorilor.
  • Optimizarea externa (off-site optimization) – in care promovarea nu tine in mod direct de echipa SEO, ci mai curand de  vointa colectiva a Internetului. Aceasta inseamna ca pornind de la o realitate obiectiva cu privire la calitatea unui site web – motoarele de cautare incearca mereu sa gaseasca semnale masurabile vizavi de relevanta si importanta paginii web in raport cu expresia de cautare analizata. Aceste semnale se refera la indicatorii de calitate, performanta si popularitate, iar drept exemple pot servi: numarul si calitatea legaturilor catre pagina analizata, numarul de interactiuni sociale (Facebook like, share, comment, Tweet, +1 etc.), contextul in care apar mentiunile, credibilitatea si autoritatea surselor, volumul global si local de cautari pentru cuvintele cheie respective etc.
  • Datorita potentialului comercial urias al Internetului – la scurt timp dupa aparitia motoarelor de cautare, au aparut si asa-zisii „spammeri” – cei care practica manipularea imorala sau ilegala a criteriilor de rank-are in scopul de a imbunatati scorurile de calitate SEO, respectiv a vizibilitatii site-urilor. Pe termen scurt aceste tehnici ar putea functiona, insa practica arata ca motoarele de cautare duc o lupta continua cu spamul online si elimina mereu potentialele „gauri” din sistem. In acelasi timp ele publica documente oficiale ce descriu „Ghidul de conduita al WebMaster-ului”, adica tehnicile de promovare morale, legale, permise si recomandate, de care orice detinator de site ar trebui sa tina cont. Neaderarea la aceste principii, in cazul depistarii, poate conduce catre penalizarea unui site sau chiar excluderea definitiva a acestuia din baza de date. 

In functie de gradul de moralitate al tehnicilor utilizate, SEO poate fi impartit in:

  • SEO palarie alba (white hat SEO) – promovarea corespunde intocmai politicilor sugerate sau insinuate de catre motoarele de cautare. Tehnicile adoptate sunt indreptate catre o experienta pozitiva pentru vizitatori, dar nu in mod direct catre cresterea pozitiilor in paginile cu rezultatele cautarilor.
  • SEO palarie neagra (black hat SEO) – Scopul promovarii este de a manipula perceptia motoarelor de cautare cu privire la calitatea (relevanta si importanta) site-ului. Drept exemple pot servi: folosirea excesiva a cuvintelor cheie in titluri si continutul paginilor, ascunderea cuvintelor in spatele imaginilor, servirea unui continut diferit vizitatorilor umani si robotilor care indexeaza site-ul, cumpararea legaturilor sau a interactiunilor sociale, optimizarea excesiva a textului ancora, adaugarea unui numar mare de pagini fara continut valoros etc.
  • SEO palarie gri (grey hat SEO) – o combinatie dintre cele doua de mai sus, in care desi se respecta normele morale, anumite practici sunt totusi indoielnice si pe termen lung ar putea fi descoperite si sanctionate.

In sfarsit, impreuna cu evolutia Internetului, a evoluat si notiunea de SEO, astfel incat acum cuprinde si alte ramuri care conduc la cresterea traficului unui site prin orice surse, nelimitandu-se la cautarile organice (rezultatele naturale si neplatite ale cautarilor). 

 

Ce nu este SEO?

In legatura cu cele expuse mai sus putem spune ca SEO nu inseamna doar continut excelent sau doar optimizarea elementelor interne a site-ului. SEO nu inseamna manipulare asa cum nu este nici magie, ci mai degraba – o combinatie armonioasa dintre stiinta, poezie si magie. Adevarul obiectiv este ca SEO nu este plictisitor. Asta nu este. Ci mai degraba – un sport in care gradul de satisfactie este la superlativ cand castigi si „mediocru” :-) atunci cand pierzi.